KOLONOSKOPIA
Vyšetrenie hrubého čreva a priľahlej časti tenkého čreva endoskopom.
- Správna príprava na vyšetrenie je kľúčová. Cieľom prípravy je zabezpečiť presné a úplné vyšetrenie čreva. Pri nedostatočne vyčistenom čreve sa predlžuje čas vyšetrenia a zvyšuje sa riziko možnosti prehliadnutia závažného nálezu.
- 7 dní pred vyšetrením jedzte jedlá s nízkym obsahom vlákniny a prijímajte dostatočné množstvo tekutín.
Vhodné potraviny na konzumáciu pred kolonoskopiou
- Mliečne výrobky alebo ich bezlaktózové alternatívy
- Biele pečivo
- Lúpaná ryža
- Chudé mäso a ryby
- Ovocné šťavy bez dužiny
- Polievky, mäsový vývar
- Ovocie a zelenina bez jadierok a šupiek
- Pudingy
- Detská výživa
- Vajcia
Nevhodné potraviny na konzumáciu pred kolonoskopiou
- Všetky druhy orechov a semien
- Neolúpané alebo sušené ovocie a zeleninu
- Zeleninu a ovocie s jadierkami (kivi, jahody, paradajky, chilli, melón, hrozno), ovocné šťavy s dužinou
- Celozrnné pečivo
- Nelúpaná ryža
- Otruby a ovsené kaše
- Mastné mäso a mäso s chrupavkami
- Strukoviny
- Varená kapusta, kel
- Ak trpíte zápchou, upozornite na to zdravotnícky personál.
- Tri dni pred kolonoskopiou je dôležité, aby ste mali stolicu každý deň. V prípade absencie stolice siahnite po voľne dostupných laxatívach (glycerínové čapíky, laktulóza, Šaratica, prípadne laxatíva, ktoré Vám fungujú).
- Dva dni pred vyšetrením konzumujte kašovitú stravu.
- Deň pred vyšetrením konzumujte kašovité raňajky a následne prijímajte tekutiny podľa inštrukcií lekára.
- Upozornite zdravotnícky personál, ak ste diabetik, užívate lieky ovplyvňujúce krvnú zrážanlivosť, alebo ak máte iné závažné ochorenia.
- 7 dní pred vyšetrením neužívajte prípravky železa a nepite červené nápoje.
- Príprava na kolonoskopiu môže dočasne znížiť účinok orálne užívaných liekov, vrátane antikoncepcie a ovplyvniť črevnú mikrobiálnu flóru. V období dva týždne po kolonoskopii neužívajte antibiotiká, ak to nie je bezpodmienečne nutné.