KOLONOSKOPIA
Vyšetrenie hrubého čreva a priľahlej časti tenkého čreva endoskopom.
- Správna príprava na vyšetrenie je kľúčová. Cieľom prípravy je zabezpečiť presné a úplné vyšetrenie čreva. Pri nedostatočne vyčistenom čreve sa predlžuje čas vyšetrenia a zvyšuje sa riziko možnosti prehliadnutia závažného nálezu.
 - 7 dní pred vyšetrením jedzte jedlá s nízkym obsahom vlákniny a prijímajte dostatočné množstvo tekutín.
 
Vhodné potraviny na konzumáciu pred kolonoskopiou
- Mliečne výrobky alebo ich bezlaktózové alternatívy
 - Biele pečivo
 - Lúpaná ryža
 - Chudé mäso a ryby
 - Ovocné šťavy bez dužiny
 - Polievky, mäsový vývar
 - Ovocie a zelenina bez jadierok a šupiek
 - Pudingy
 - Detská výživa
 - Vajcia
 
Nevhodné potraviny na konzumáciu pred kolonoskopiou
- Všetky druhy orechov a semien
 - Neolúpané alebo sušené ovocie a zeleninu
 - Zeleninu a ovocie s jadierkami (kivi, jahody, paradajky, chilli, melón, hrozno), ovocné šťavy s dužinou
 - Celozrnné pečivo
 - Nelúpaná ryža
 - Otruby a ovsené kaše
 - Mastné mäso a mäso s chrupavkami
 - Strukoviny
 - Varená kapusta, kel
 
- Ak trpíte zápchou, upozornite na to zdravotnícky personál.
 - Tri dni pred kolonoskopiou je dôležité, aby ste mali stolicu každý deň. V prípade absencie stolice siahnite po voľne dostupných laxatívach (glycerínové čapíky, laktulóza, Šaratica, prípadne laxatíva, ktoré Vám fungujú).
 - Dva dni pred vyšetrením konzumujte kašovitú stravu.
 - Deň pred vyšetrením konzumujte kašovité raňajky a následne prijímajte tekutiny podľa inštrukcií lekára.
 - Upozornite zdravotnícky personál, ak ste diabetik, užívate lieky ovplyvňujúce krvnú zrážanlivosť, alebo ak máte iné závažné ochorenia.
 - 7 dní pred vyšetrením neužívajte prípravky železa a nepite červené nápoje.
 - Príprava na kolonoskopiu môže dočasne znížiť účinok orálne užívaných liekov, vrátane antikoncepcie a ovplyvniť črevnú mikrobiálnu flóru. V období dva týždne po kolonoskopii neužívajte antibiotiká, ak to nie je bezpodmienečne nutné.
 
